upoznajte

svijet potencijala

Po PCM-u, svatko od nas predstavlja jedinstvenu kombinaciju šest različitih tipova ličnosti. Metaforično, svaka osoba ima vlastitu šesterokatnu zgradu ličnosti, u kojoj svaki tip ličnosti čini jedan kat. Što je kat niži, to je ponašanje tipa ličnosti zastupljenije kod te osobe.

Zgrada ličnosti

Prvi kat čini osnovu zgrade ličnosti, takozvana Baza, koja najviše utječe na naše ponašanje. Baza je urođena i razvija se u prvih nekoliko mjeseci našeg života i tijekom života se ne mijenja. Svaka osoba ima karakteristike svih preostalih 5 tipova ličnosti.

Svi oni imaju različite poglede na svijet, preferirano radno okruženje, stil komunikacije i upravljanja, prioritete u poslu i psihološke potrebe. Od toga koja potreba je kod nas najviše izražena u određenom trenutku života, ovisit će naša trenutna Faza.

U nastavku vam predstavljamo osnovne karakteristike 6 tipova ličnosti po PCM modelu. U kojem se najviše pronalazite?

THINKER

Thinker je izuzetan u organiziranju aktivosti i detaljnom planiranju. S obzirom da rado preuzima odgovornost dobrodošao je kako u privatnim, tako i u profesionalnim odnosima. Kada sa drugima dijeli svoje ideje, to čini potkrepljujući sve aspekte činjenicama i logički strukturirano. Struktuiran pristup radu i priznanje njegove ekspertize, ono su što je Thinkeru najznačajnije.

PERSISTER

Persister je osoba koja svijet promatra i procjenjuje kroz filter svojih stavova, mišljenja i vrijednosti. Karakteriziraju ga čvrsti moralni i etički standardi i izuzetno je pronicljiva osoba. U komunikaciji sa drugima, Persister je vrlo zainteresiran da predstavi svoje mišljenje i čuje tuđe. Pored toga, izrazito je posvećen svom osobnom i profesionalnom razvoju.

HARMONISER

Harmoniser je ugodna, suosjećajna osoba, koja svijet oko sebe promatra kroz  filter emocija. Kada i osobe s kojima stupa u kontakt uviđaju važnost njegovih osjećaja, Harmoniser to izrazito cijeni i poštuje. U odnose unosi empatiju i harmoniju i potrebno mu je da se osjeća ugodno, te da ga ljudi prihvate kao osobu i pokažu da im je stalo do njega.

REBEL

Rebel je kreativac koji pronalazi rješenje tamo gdje ga drugi ne vide. Spontan je, razigran i sposoban da unese zabavu čak i u najmonotonije zadatke. Pored toga, karakterizira ga spontanost i reagiranje po principu “Sviđa mi se / ne sviđa mi se”. Druge osobe u njemu vide veliki izvor pozitivne energije i zabave, pa je zato rado pozivan na brojna okupljanja.

IMAGINER

Imaginer je introspektivna i maštovita osoba. Često razmišlja o sebi, životu i svim mogućim scenarijima i varijantama različitih događaja.  Zbog toga mu je često potrebno da ostane sam. Kada razgovara sa ljudima, ne daje mnogo činjenica, već češće iznosi svoju analizu brojnih hipoteza i opcija, prije nego li dođe do zaključka.

PROMOTER

Promoter već pri prvom kontaktu odaje dojam šarmantne i dopadljive osobe. Izrazito je snalažljiv i za njega se može reći da pronalazi izlaz u svakoj situaciji. U svemu što radi, neophodna mu je dinamika i izuzetno mu je važno da se u svakom trenutku osjeća živim. Promoter je osoba koja komunicira direktno i u razgovoru voli odmah prijeći na poantu.

Istražite PCM i otključajte svijet potencijala

PCM Hrvatska

Zagrebačka cesta 217
Rudeš, Zagreb
Hrvatska

T. +385 (0)91 3232 100
E. info@pcm-hrvatska.com
W. www.pcm-hrvatska.com