Ovo je prvi dio bloga od sedam koji detaljnije objašnjava koncept Strukture ličnosti i Tipova ličnosti prema Process Communication Modelu® (PCM).

Upravo PCM vodeći je svjetski alat koji se temelji na ljudskom ponašanju. Omogućuje korisniku PCM-a da razumije kako i zašto ljudi komuniciraju te pruža pouzdanu i provjerenu metodu prepoznavanja i razumijevanja struktura ličnosti.

Prema PCM-u, pojedinačna struktura ličnosti sastoji se od šest tipova ličnosti.

Oni su:

  • Thinker
  • Persister
  • Harmonizer
  • Imaginer
  • Rebel
  • Promoter

Metafora etaža, često se koristi u treningu PCM-a, jer nam pomaže vizualizirati sastav svake jedinstvene strukture ličnosti.

PCM nas uči da struktura ličnosti predstavlja jasan redoslijed 6 tipova ponašanja, ukazujući na relativnu količinu vremena koju osoba proživljava i demonstrira ponašanja određenog tipa, ne trošeći puno svoje energije.

Ova ponašanja kategorizirana – riječima, tonovima, gestama, držanjem i izrazima lica – mogu se objektivno promatrati i prepoznati s visokom razinom pouzdanosti. Uz to, ispitivanje pouzdanosti ponovnog testiranja pokazuje da se jednom nakon uspostavljanja etažnog reda osobe taj red rijetko mijenja tijekom njegovog života.

Ako želimo koristiti Process Communication Model®, prvo ćemo morati ispuniti Personality Pattern Inventory (PPI), upitnik koji će nam, nakon obrade, omogućiti da otkrijemo svoju strukturu ličnosti.

PPI mjeri i količinu energije koja je dostupna pojedincu da bi proživio svaki “pod” ličnosti ili koliko je taj “pod” (tip ličnosti) “pod naponom”. Korelacije za svaki tip ličnosti uključuju: snagu karaktera, stilove upravljanja, kanale komunikacije, percepcijske sklonosti, izbore okoline i osobine ličnosti.

Vrlo je važno znati da niti jedan tip nije bolji ili lošiji, više ili manje inteligentan ili više ili manje u redu. Svaki ima snage i slabosti i svaki od njih ima neke važne karakteristike koje treba predstaviti.

Svatko od nas cijeni vrijednosti poput Persistera; ima nešto spontanosti Rebela; ima suosjećanje i toplinu Harmonizera; ima sposobnost biti logičan kao što je Thinker; može uživati ​​u iskustvu riskiranja, kao što to može Promoter, i ima malo mirnoće koju pokazuje Imaginer.

Stoga u PCM-u NE GOVORIMO o vrstama ljudi, već o tipovima ljudi. Nadalje, svi imamo jednu, a ponekad i dvije osobnosti koje su bolje energizirane od ostalih. A kroz svjesnu praksu i / ili kroz situacije / odnose koje proživljavamo, možemo dodatno energizirati svoje osobnosti (katove).

Sljedećih 6 postova na blogu opisat će svaku od šest tipova ličnosti.

Provjerite ih ovdje:

Thinker  Persister  Harmonizer  Imaginer  Rebel  Promoter  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *